dilluns, 26 d’octubre del 2015

Gràfica temperatura-temps del calfament de l'aigua

És molt interessant entendre, des del punt de vista de la teoria cinètica, les dos parts de la gràfica temperatura-temps de la gràfica de calfament de l'aigua líquida que acaba bullint. En una primera part la temperatura augmenta perquè tota l'energia que rep l'aigua s'utilitza per a que les partícules d'aigua es moguen més ràpidament. Quan l'aigua bull la temperatura no varia perquè tota l'energia s'utilitza per a trencar les forces de cohesió entre les molècules d'aigua, de manera que l'aigua passe a estat gas. Ací tens un vídeo on es veu en el laboratori com es calfa l'aigua i es veu com amb sensors amb un sensor de temperatura es recolleix la temperatura i com amb un software preparat es va formant la gràfica temperatura-temps per a l'aigua.


diumenge, 25 d’octubre del 2015

Notació científica

Els següents vídeos expliquen com es posa un número en notació científica i conté alguns exemples de com es posen números en notació científica.

Canvi d'unitats i factors de conversió

Un factor de conversió és el mateix que una regla de tres. Els professors l'utilitzen molt i insisteixen molt en el seu ús perquè en els càlculs del laboratori s'utilitzen molt, però no és l'única manera de fer les coses. Qualsevol mètode en que s'arribe a un resultat correcte en el canvi d'unitats està bé.

En la següent llista de reproducció dels nou vídeos s'explica un poc més l'ús del factors de conversió i hi ha exemples de canvis d'unitats. Els factors de conversió es poden utilitzar quasi sempre, però no ho poden fer en el cas del canvi d'unitats de la temperatura.



dissabte, 24 d’octubre del 2015

Està el ferro en estat sòlid, líquid o gas?

Qualsevol element químic pot estar en estat sòlid, líquid o gas. Tot depèn de les condicions de pressió i temperatura a les que està. El següent vídeo et proposa un exercici en que has de dir a la pressió de 1 atm si el ferro està en estat sòlid líquid o gas. Mira primer l'enunciat, soluciona l'exercici i comprova si ho has fet bé. Tens algun dubte després de fer l'exercici?


Experiments amb la densitat

Es poden fer molts experiments amb la densitat, sobre tot de flotabilitat. En aquesta entrada tens alguns.

Pot ser el més simple siga agafar només oli i aigua i veure que independentment de la massa d'aigua i oli que s'agafe l'oli sempre queda per damunt perquè és menys dens.




Aprofitant que el líquids menys densos suren en els que són més densos i que hi ha substàncies que no es mesclen es pot fer una torre de colors. Ací tens una torre de 3 colors feta amb aigua, alcohol, oli i colorant alimentari, però es poden fer torres de molts colors.


Per veure que el que importa en la flotabilitat és la densitat d'una substància i no la seua massa mira el següent vídeo:

dimecres, 21 d’octubre del 2015

Sobre l'evaporació i l'ebullició

La vaporització és el pas de líquid a gas d'una substància. Hi ha dos processos inclosos dins de la vaporització que cal diferenciar: l'ebullició i l'evaporació. En el següent vídeo tens explicades les diferències.

Un dels dubtes que sempre sorgeix amb l'ebullició és si una substància sempre bull a una temperatura. La resposta és no. En el cas de l'aigua si s'augmenta la pressió del vapor damunt del líquid la temperatura d'ebullició augmenta. Aquest és el fonament de les olles a pressió per coure amb més rapidesa els aliments. Si pel contrari disminueix la pressió del vapor sobre el líquid és més fàcil per aquest començar a bullir. Això es pot veure en aquest experiment amb una bomba de buit manual.


Teoria cinètica

El següent vídeo presenta els principis bàsics de la teoria cinètica de la matèria.


Dins dels postulats de la teoria cinètica un dels fets que més costa entendre és quan parla de xocs elàstics. Aquest vídeo ajuda a entendre de manera bàsica el que seria un xoc elàstic:


Propietats dels sòlids, els líquids i els gasos

El següent vídeo et resumeix les propietats dels sòlids, els líquids i els gasos.


Una de les propietats és la compressibilitat. Es diu que una substància és compressible si disminueix de volum quan està sotmesa a una pressió determinada. Ací tens un experiment molt simple per veure la compressibilitat dels líquids i dels gasos amb una xeringa, aire i un poc d'aigua.


En el vídeo següent tens una definició molt simple, no és la més exacta, però serveix com introducció per a que entengues que és un fluid.